Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Во Кина, “претседател на сите” со ахилова петица

Во САД, антикинеското лудило и геостратешката важност на островот ги принудуваат политичарите да се оддалечат од политиката за признавање на „една Кина“ која постои уште од 1979 година. Само еден месец по посетата на Ненси Пелоси на Тајпеј, владата на Бајден објави испорака на оружје од 1,1 милијарда долари. Самиот претседател рече дека „САД ќе го бранат островот“ во случај на инвазија – што се смета за поттик за прогласување независност на Тајван.


од Мартин Булар


Фото: hitesh-choudhary/pexels

“Мораме опстанокот да го направиме наша примарна цел”.[1] Алармот од моќниот основач на Хуавеј, Рен Женгфеи, одекна како мала бомба во кинеското комунистичко општество. Овој сопственик на бизнис, кој не е навикнат да ги споделува своите мисли, секако ја таргетираше својата група. Но, сите разбраа дека дијагнозата отиде многу подалеку...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Октомври 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW