Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Војната во Украина, тест за залихите

За многу аналитичари, руско-украинскиот конфликт го означува враќањето на војната со висок интензитет. Дали ова значи дека конфликтите во последните триесет години, на Балканот, Авганистан, Блискиот Исток или Либија, не беа такви? Ќе се одговори дека интензитетот не е ниту психолошки ниту политички, туку зависи од количината на луѓе и опрема кои се вклучени.


Од Оливие Кемпф*
*Директор на фирмата за стратешка синтеза Ла Вижи, соработник-истражувач во Фондацијата за стратешки истражувања. Автор на: Guerre d 'Ukraine, Economica, Париз, 2022 година.


Фото: daniel-nouri/pexels

Дваесет години по конфронтациите што ја растурија поранешна Југославија, судирот на оружјето се враќа на европскиот континент. Иако борбите во Украина се предмет на секојдневни коментари, сепак, има малку анализи за карактеристиките и оригиналноста на оваа војна. Од воен аспект, се одвива „под нуклеарен плафон“. И покрај очигледните сличности со...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Февруари 2023.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW