Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Воени силувања, воени злосторства

Додека силувањето во војна отсекогаш постоело, силувањето како алатка на војната станало речиси систематско во современите конфликти. Потоа стратешки се користи од страна на политичко-воена власт за понижување, уништување, преземање на контрола, се користи главно врз жените, но исто така и врз мажите. Токму со конфликтот во поранешна Југославија силувањето почна да се препознава како оружје. Ќе се казни за првпат како злосторство против човештвото од страна на Меѓународниот кривичен трибунал за Југославија (МКТЈ, 2001) и како акт на геноцид од страна на Специјалниот трибунал за Руанда (1998). Силувањата и сексуалното насилство се вклучени и во Статутот на Меѓународниот кривичен суд (МКС) од 2002 година.


Од Илионе Шулц*
*Новинар


Фото: alotrobo/pexels

На почетокот на јули е речиси 40 степени во малиот автомобил кој ги носи Татјана и Људмила во близина на белоруската граница. „Одиме во Јахидне, село окупирано од Русите речиси еден месец“, објаснува првата. „Триста и педесет лица беа присилно задржани во подрумот на селото. И мислиме дека имало силување...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Ноември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW