Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Внимателна еманципација во Централна Азија

Иако ниту една од централноазиските земји официјално не ја осуди, руската агресија против Украина предизвика згрозување во регионот. Досега гарант на безбедноста и неизбежен економски партнер, Москва го гледа својот монопол оспоруван од другите сили, особено од САД, кои се враќаат во Централна Азија по дебаклот во Авганистан.


Од Мајкл Левистон*
* Вонреден истражувач во Централна Русија / NEI на Францускиот институт за меѓународни односи (Ifri).


Фото: vlada-karpovich/pexels

Војната на рускиот претседател г. Владимир Путин со Украина ги срами поранешните советски републики во Централна Азија. Независни од 1991 година, Казахстан, Киргистан, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан имаат блиски врски со Москва, но имаат развиено и добри односи со (исто така поранешна советска) Украина. Во арената на Обединетите нации, за...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Декември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW