вторник, 5 Мар 2024 / 13:54:09
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Вашингтон и Пекинг си играат со оган

Од обновувањето на дипломатските односи со Народна Република Кина (НРК) во 1978 година, под владата на Џејмс Картер (1977-1981), американските лидери секогаш се придржувале (барем јавно) кон принципот на „единствена Кина“, при што Тајван и континентот претставуваат единствена земја, иако не мора да зависат од еден политички субјект. Ова е сумирано во познатата формула усвоена малку подоцна: “Еден Кина, два системи”.


Од Мајкл Т. Клер*
*Професор на Колеџот Хемпшир, Амхерст, Масачусетс, САД. Автор на книгата All Hell Breaking Loose: The Pentagon's Perspective on Climate Change, Metropolitan Books, Њујорк, 2019.


Фото: pexels/pixabay

Долго пред авионот на претседателот на Долниот дом на американскиот Конгрес, Ненси Пелоси, да слета во Тајван на 2 август, односите меѓу Кина и САД дефинитивно веќе беа во надолна спирала. Американскиот претседател Џозеф Бајден и неговата влада работеа на изградба на мрежа на непријателски сојузи за опколување на Кина,...

За да ја прочитате содржината целосно потребно е да направите претплата за изданието за Септември 2022.
Доколку веќе сте претплатени за актуелното издание, потребно е да се најавите со вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW