Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Валканите ракавици на Малезија

Производителите на ракавици за еднократна употреба во Малезија уживаат огромен извоз во последните години, особено сега, за време на пандемијата. Локалните производители се потпираат на евтина работна сила обезбедена од мигранти од посиромашните азиски земји, кои често завршуваат во т.н. должничко ропство

од Питер Бенгтсен
Истражувачки новинар


Фото: Clay Banks / Unsplash

Селиф, работник во фабрика дојден од Бангладеш, е еден од многуте работници мигранти со кои разговарав за условите на принудна и тешка работа во Малезија во последните неколку години. За време на оброк во еден ресторан во индустриската периферија на Куала Лумпур кон крајот на 2019 г., ми се довери дека „сите кои ги познавам овде платиле огромни суми на агенти-посредници за да добијат работа во текот на годините“, а потоа дури им биле одземени и пасошите за да се осигура да не ги напушат своите малезиски работодавачи.

Целосна статија: 1.856 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW