Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Бавното појавување на африканската фармацевтска индустрија

На континент со површина од 30 милиони километни квадратни (три пати поголем од Европа), е потешко да се дојде до продажните места со што се комплицира пристапот до лекови и лесно може да има недостиг. Апчињата, таблетите и сирупите може да поминат и илјадници километри, низ пристаништа и аеродроми, пред да стигнат до пациентите.

Од Северин Шарон и Лоренс Сутрас
Новинари


Фото: Lucio Patone

Предупредување за фалсификуван хлорохин! На 9 април 2020 година, Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека производите слични на хлорохин, како Niruquine или Samquine циркулираат во повеќе земји од Западна Африка во разни пакувања. Со пандемијата Ковид-19 и прикажувањето на видеа од страна на контроверзниот француски виролог Дидие Раулт, се дојде до експлозија во трговијата. Тој тврди дека хлорохинот е ефикасен во борбата против вирусот и покрај тоа што нема научни студии за тоа.

Кон крајот на пролетта, заплената на повеќе кутии доведе до мислењето дека пакувањата со тромбоцити се пристигнати од Азија, но исто така дел и од локалните тајни лабаратории.  Ниту еден од овие лекови не добил маркетиншко овластување. Темата е уште позагрижувачка за СЗО бидејќи повеќе од сто илјади деца годишно умираат во Африка поради користење на фалсификуваните лекови.

Целосна статија: 2,641 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за издание Јануари 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW