вторник, 5 Мар 2024 / 16:10:57
Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Антирасизам и антикапитализам

Капиталистичката доминација сепак зазема супериорно место во структурната хиерарија на доминации. Од сите односи на доминација низ кои преминува современото општество, капиталистичката релација е онаа што е во состојба да се задржи кога сите други ќе бидат нападнати, односно намалени

Од Фредерик Лордон


Фото: Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

Да започнеме од (добро основаната) претпоставка: „Антирасистичките и антикапиталистичките борби се поврзани“, по што следува прашањето: да, но, како? Тоа не е едноставно, односно е прилично сложен спој.
Структурната хиерархија на односите за доминација[ Тука се упатува на теза, чијашто демонстрација е предложена во книгата од која е извлечен овој текст.] не одредува никаква својствена хиерархија за борбите што соодветствуваат на овие односи. Ниту една борба не може да ги потчини другите борби. Тоа би претставувало двојна глупост.

Целосна статија: 2.072 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW