Le Monde Diplomatique – Македонско издание

Противник можеби понепријатен отколку што и замислува Кремлин

Алексеј Навални, пророк во својата земја?

Жртва на обид за труење, рускиот опозиционер Алексеј Навални сега е ставен зад решетки. Додека повикуваат на негово ослободување, западните влади се подготвуваат да усвојат нови санкции. Иако Кремлин нема намера да попушти пред меѓународниот притисок, кој го опишува како мешање во внатрешните работи, сепак ги следи последиците од аферата внатре во земјата

Од Елен Ришар


Фото: Liza Pooor / Unsplash

„Херојската борба на Навални не се разликува од онаа на Ганди, Кинг, Мандела и Хавел." Усогласен со западниот печат, поранешниот американски амбасадор во Русија, Мајкл Мекфол, не избегнува да акцентира кога зборува за антикорупционерот кој го предизвикува рускиот претседател Владимир Путин. По своето лекување во Германија откако преживеа обид за труење во авион во Сибир во август минатата година, Алексеј Навални одби да оди во дефинитивно прогонство.

Целосна статија: 1.878 зборови

За да ја прочитате целосно статијата, претплатете се за изданието Март 2021 или најавете се со Вашето корисничко име и лозинка.

Поврзани текстови

Кошничка

Cart is empty

Вкупно
ден0.00
0
LeMonde Diplomatique - македон

FREE
VIEW